Test: Nya Apple Iphone SE (2022) – Apples billigaste Iphone (2023)

Nya Iphone SE (2022) har visserligen ett lägre pris och påkostad prestanda, men den ger dig inte så mycket mer. Den känns och är gammal redan från början.

Det är Apples billigaste Iphone samtidigt som det är den snabbaste telefonen oavsett prisklass, tillsammans då med Apples övriga och senaste Iphone-modeller i Iphone 13-familjen. Låter det motsägelsefullt? Iphone SE är en motsägelsefull telefon, för den utgår precis som föregångaren Iphone SE i 2020 års version från designen på Iphone 8, en telefon som kom ut i september 2017. Det är alltså för drygt fyra år sedan och designen gjorde entré redan i Iphone 6 från 2014.

(Video) The Best iPhones To Buy Right Now (ALL Budgets) - Mid 2022

Jag tar ett ögonblick och läser mitt eget test från när Iphone 8 kom ut. Där står att Iphone 8 inte bidrar med särskilt mycket nytt jämfört med tidigare års Iphone-modeller samtidigt som konkurrenterna redan då hade bättre skärmar och bättre kameror. Spola fram fyra år fram till idag och det är självklart att Iphone SE 2022 känns fast i det förgångna.

Test: Nya Apple Iphone SE (2022) – Apples billigaste Iphone (1)

Det tydligaste kännetecknet som får Iphone SE att skilja sig från mängden idag är att den har så stora kanter runt skärmen. Jag trodde att diskussionen om breda kanter runt skärmen var ett avklarat kapitel men på flera plan tar Iphone SE 2022 oss tillbaka i tiden.

Vill du ha en liten, smidig, billig telefon är det så klart något positivt, men det är inte bara av godo.

Nyckelordet här är nog “förbättring”. Iphone SE riktar sig, som jag uppfattar den, framförallt till den som redan har en Iphone.

(Video) Apple iPhone SE 3 (2022) - Meine Meinung & Ersteindruck (Deutsch) | SwagTab

Ett steg upp från det förgångna

För att ditt nya inköp ska kunna tolkas som en förbättring krävs dock att den Iphone du byter upp dig ifrån varit med ett tag. Framförallt är det tydligt att du om vi jämför Iphone SE med andra telefoner, från Apple så väl som från konkurrenterna, kan få betydligt bättre för inte så mycket mera. När Iphone 8 kom kostade den 8000 kr. Iphone SE kostar mellan 5700 och 7700 kronor beroende på mängden lagring och då är det mesta identiskt.

Test: Nya Apple Iphone SE (2022) – Apples billigaste Iphone (2)

Det innebär att Iphone SE 2022 har ett rätt så smidigt format, den är något större än Iphone 13 Mini, men har en mindre skärm, på grund av de där kanterna runt skärmen då. Skärmen i sig är en LCD-skärm, vilket gör att du blir utan den förbättrade färgåtergivningen och svärtan i modernare skärmar, men även detaljrikedomen bättre upplösning ger och flytet som förbättrad uppdatering ger. Den ensamma kameran på baksidan klarar de flesta enklare fototillfällen där mörker eller annat mer utmanande i motivet inte ställer till det. Det var en bra kamera som satt i Iphone 8 och det är en bra kamera idag, men det är knappast mer än så. Glöm nattläge med längre slutartid, glöm vidvinkel och glöm zoom.

Kameraappen i Iphone SE ser ut som den i andra Iphones, men begränsningarna blir tydliga så fort tar en porträttbild, en bild i lite sämre ljus. Det är verkligt stor skillnad.

Inverkan på vardagen

Att bara klanka ner på vad Iphone SE inte kan jämfört med betydligt dyrare flaggskepp är dock meningslöst. Det jag vill göra är att lyfta fram hur det här påverkar dagligt användande, så att du får en uppfattning om vad Iphone SE 2022 ger dig och om en annan telefon kan vara ett bättre alternativ.

(Video) Best Budget iPhones In 2022

En tydlig nyhet i Iphone SE 2022 är stödet för 5G. Det är kanske inte ett måste i Sverige idag, men för en telefon som är tänkt att hålla och användas flitigt i ett antal år behövs 5G. I andra länder som kommit längre i sin utbyggnad snabbare än här i Sverige. 5G-stödet är inbakat i det A15 Bionic-chipp som driver telefonen. Det är alltså det som även garanterar prestanda idag och i framtiden och eftersom samma chipp sitter i Iphone 13-serien och är ett av de snabbaste som går att hitta kommer det räcka till länge än. Vi har aldrig råkat ut för en ny Iphone som varit något annat än blixtsnabb och därför känns det som ett obalanserat val av Apple att prioritera prestanda framför så mycket annat som uppenbarligen fått stå tillbaka.

Ansiktsigenkänningen Face ID istället för fingeravtryck hade möjliggjort större skärm och därmed mer utrymme så tangentbordet kunde visas lite större och du fått mer utrymme till fler mejl, större filmvisning, mera webbsida innan du behöver scrolla.

Test: Nya Apple Iphone SE (2022) – Apples billigaste Iphone (3)

Ser vi på Iphone SE 2022 kontra andra Iphonemodeller så handlar mycket om uppgraderingarna till Ios. De kan aldrig ge Iphone SE flera kameror eller bättre skärm, men de är centrala för hur användbar telefonen blir i framtiden, hur länge den håller sig relevant. Vi får titta ganska långt tillbaka i tiden för att hitta en Iphone där bytet till en Iphone SE blir en tydlig förbättring.

Öppnar begagnatmarknaden

Att marknaden för begagnade Iphones vuxit sig så stor är ju ett betyg på Apples lyhördhet på vad användare vill ha. Jag tolkar det som att många idag vill ha billigare telefoner och att det som de senaste årens toppmodeller erbjudit inte motiverar deras prislapp. Där tänker användarna helt rätt och med släppet av Iphone SE 2022 eldar Apple själva på den utvecklingen. Ser man hur toppmodellerna utvecklats sedan Iphone 8, ursprunget till denna Iphone SE 2022, kom så handlar det om betydligt bättre skärmar, betydligt bättre kameror och år för år något bättre prestanda. Att telefonen bara får del av prestandan från dessa år av utveckling men går minste om resten är det som gör att andra telefoner troligen är ett bättre val i många fall.

(Video) iPhone 14 pro max VS 12 Pro Max Camera FULL Zoom 📸 #phone #apple #cell #zoom #tech

Å andra sidan

Elias Nordling: En av de märkligaste sakerna med Iphone SE (2022) är att, för att vara en mobil från 2017 som fått supersnabb processor så känns den inte särskilt snabb. Det beror dels på själva systemet i Ios där alla skrollrörelser känns dämpade för att fungera lika bra på sämre hårdvara, men också på att skärmen inte hänger med att uppdatera sig när du sveper runt.

Test: Nya Apple Iphone SE (2022) – Apples billigaste Iphone (4)

Frågor och svar

Så hur gammal Iphone-modell ska jag ha för att Iphone SE 2022 verkligen ska kännas som en förbättring?
Sett till funktioner och design var Iphone 8 som Iphone SE 2022 utgår ifrån snarlik även med tidigare års modeller. Kanske är därför Iphone 5 så långt tillbaka man ska gå för att hitta något annat, men då kommer andra aspekter. För en Iphone 5 eller 5S har idag till exempel inte senaste IOS och dras förmodligen med ett batteri som förlorat allt väsentligt av sin kapacitet.

Kan jag räkna med uppdateringar av IOS lång tid framöver?
Ja, det är standard för Apples del. Senaste IOS 15 till exempel levererades till Iphone 6s som kom september 2015, även om alla nya funktioner inte brukar komma till de äldre telefonerna.

Kommer laddare med i paketet?
Nej, det gör det inte. En lightning till usb-c-sladd följer dock med, så det enda du behöver köpa till om du inte har det är själva väggadaptern.

(Video) Top 5 Best Budget iPhones To Buy For 2021-2022! ($200-$400)

Ett alternativ

Mer i Android
Du kan få snabbare, bättre skärm, bra prestanda, bättre kameror och supersnabb laddning i en mobil för en billigare peng, men då är det en Android. Xiaomi 11T Pro, Asus Zenfone 8 eller vikbara Samsung Galaxy Z Flip 3 till exempel. Föredrar du Iphone så ger Iphone 12 eller Iphone 11 Pro båda två, nya eller begagnade, mer för mindre än vad Iphone SE 2022 kostar.

Kameraexempel

Porträttläge finns, men det kräver mer av situationen, att du håller dig på rätt avstånd och i tillräcklig belysning, för att fungera tillfredsställande.

Test: Nya Apple Iphone SE (2022) – Apples billigaste Iphone (5)

FAQs

How many years will the iPhone SE 2022 last? ›

But unlike its rivals, it has Apple's top chip, 5G, the latest version of iOS and will, crucially, be supported for a very long time with software and security updates – it should be safe to use for seven years or more.

Is iPhone SE 2022 good enough? ›

The iPhone SE (2022) is worth buying if you only want an iPhone and aren't willing to spend more than $500. For everyone else, there are better Android alternatives that offer more for the same price, or better iPhones that have more features and an updated design.

Which is better iPhone SE or iPhone 13? ›

The SE shares the same powerful A15 Bionic processor and 5G connectivity as the iPhone 13, so, as long as you don't mind the aging design, which is something of a curiosity these days, it's a great deal. On the other hand, if you are looking for a modern device it's got to be the iPhone 13.

What's better iPhone 13 Pro Max or iPhone SE? ›

The iPhone 13 Pro Max also has a better camera and longer battery life. The iPhone SE 3 features a single 12MP rear camera and 7MP front facing camera. The iPhone 13 Pro Max, on the other hand, features three rear cameras with telephoto, wide-angle, and ultrawide camera lenses, on top of a 12MP front-facing camera.

Is iPhone SE 2022 better than iPhone 11? ›

Apple has a bit of an obsession with speed and performance, and that's great as the iPhone SE actually has faster performance than the iPhone 11! That of course is because of the age of the phones: the SE is fresh out of 2022, while the iPhone 11 was launched way back in 2019.

Which is better iPhone SE or iPhone 11? ›

You want a newer iPhone design

But unlike the SE, the iPhone 11 has a much more screen-dominant appearance, with a notch at the center for Face ID (face unlock) instead of the old Touch ID fingerprint sensor. It's also significantly larger than the SE, with a 6.1-inch Liquid Retina display.

What is the downside of an iPhone SE? ›

Design is dated and color options are limited. Relatively low quality camera compared to more expensive iPhone models, particularly in low light. Battery life is significantly worse than physically larger iPhone models with bigger batteries. Not as waterproof as more expensive iPhone models (IP68).

Can I charge iPhone SE 2022 with old charger? ›

Despite featuring the proprietary lightning port, iPhones and all Apple-made chargers already use the industry standard USB-Power Delivery spec, which means existing chargers will work perfectly fine with the upcoming USB-C iPhone.

Is the iPhone SE a good buy? ›

The iPhone SE (2022) is a very capable, reasonably priced, stylish, and well-made everyday smartphone. But if you're a “power user,” or someone who wants to really enjoy the camera, it's probably worth saving up and buying a more expensive iPhone.

What's so special about iPhone SE? ›

The new iPhone SE gives you: The A15 Bionic chip for up to 1.2x faster graphics than A13 Bionic. A battery that delivers up to 2 more hours video playback. 5G for faster streaming, multiplayer gaming, and downloads with less lag.

Which is better iPhone or iPhone SE? ›

If you do a lot of reading and TV watching on your phone, the iPhone 11 might be the better choice. The camera is another major consideration. While the iPhone SE gains some benefits from the A15 Bionic processor, the iPhone 11's dual-lens camera has more flexibility when it comes to shooting modes.

What is the best iPhone to get? ›

What is the best iPhone? After weighing all the available models and options, the iPhone 14 Pro Max stands tall as the best iPhone overall. It features the latest A16 Bionic processor, the best iPhone camera system to date, and a dynamic design that laps even last year's lineup.

Will there be a new iPhone SE in 2023? ›

Apple has informed suppliers that it has canceled plans to release a fourth-generation iPhone SE in 2024, according to analyst Ming-Chi Kuo.

What is the cheapest iPhone to buy? ›

The iPhone SE is the absolutely cheapest iPhone you can buy new at $429. Despite rocking an old design that's been around since the iPhone 6, this handset features Apple's latest A15 Bionic chip. That means this phone is lightning-fast, can play every Apple Arcade game with ease, and will connect to 5G networks.

How old is the iPhone SE? ›

iPhone SE (1st generation), released in 2016. iPhone SE (2nd generation), released in 2020. iPhone SE (3rd generation), released in 2022.

Which is better iPhone 12 or iPhone SE? ›

The iPhone SE is the least expensive iPhone and it uses the same processor as the iPhone 13 and iPhone 14. But the iPhone 12 is the better phone overall, thanks to its design, screen size, battery life, and cameras.

Is iPhone SE as fast as iPhone 11? ›

In many respects, the ‌iPhone SE‌ is better than the ‌iPhone‌ 11 since it is a much newer device, featuring a faster and more efficient chip, 5G connectivity, Photographic Styles, Smart HDR 4, and a larger 256GB storage option.

Which has a better camera iPhone 11 or iPhone SE? ›

The ‌iPhone SE‌ has a 7MP ‌FaceTime‌ HD front-facing camera that can record 1080p video with Auto HDR, but the ‌iPhone‌ 11 has a much better 12MP TrueDepth front-facing camera that can record 4K video with Smart HDR and slo-mo.

Which has better camera iPhone 11 or SE 2022? ›

iPhone SE vs Phone 11: Cameras

The iPhone 11 has a much newer dual-camera system pairing a 12MP wide lens with another 12MP Ultra-Wide one with 2x optical zoom out, and a vastly superior 12MP front camera that is capable of 4K video recording. It also supports Apple's stellar Night mode, which the iPhone SE does not.

Why did Apple stop iPhone SE? ›

Kuo thinks the reason the phone is getting axed could be that Apple's lower-end phones were selling worse than the company hoped (in September, Bloomberg reported that there was more demand for iPhone 14 Pros than regular iPhone 14s) and due to concerns that another price increase for the lineup could make it less ...

Will iPhone SE last long? ›

Battery Life

The iPhone SE's battery offers up to 15 hours of video playback, two hours longer than the prior iPhone SE. It lasts for up to 10 hours when streaming videos, and up to 50 hours when playing audio.

Is iPhone SE 2 worth buying in 2022? ›

The display on my SE is running absolutely fine to date. Now I know that the display is not top-notch as per the standards of 2022. Again, this might be a subject of debate and discussion, but it is a good display for a phone. Although the low resolution and small size of the display do give me FOMO sometimes.

Which charger is best for iPhone SE? ›

Note: For fast charging, iPhone 12, iPhone SE (3rd generation), and later models require a power adapter with a minimum power output of 20 watts, such as the Apple 20W USB power adapter. If you use a third-party power adapter, it should meet these recommended specifications: Frequency: 50 to 60 Hz, single phase.

Why doesn't the iPhone SE come with a charger? ›

Apple has noticed. Not putting a charger in the box means they can reduce the amount of packaging, by a lot – and they reckon to get 70% more on a transport pallet, which means fewer shipments to get the phone to your pocket and less carbon going into the air.

Why doesn't the new iPhone SE come with a charger? ›

Starting with iPhone 12, Apple no longer includes wall adapters in every box as it moves to reduce package waste (and make some cash on accessories). Its newest smartphones—including the iPhone 14 lineup announced this week—also include support for Apple's magnetic MagSafe charging.

How long does an iPhone SE battery last? ›

The iPhone SE is powered by a non-removable 1642 mAh battery. It offers around 13-14 hours of talk time, 12-13 hours of internet use and up to 50 hours of audio playback, according to Apple. The iPhone SE also offers up to 10 days of standby time.

Is iPhone SE 2022 better than iPhone 8? ›

The most notable difference between the iPhone 8 and the iPhone SE is their processor. Apple equipped the iPhone SE with the A13 Bionic chip, which is ~40 percent faster and two generations newer than the A11 Bionic chip found in the iPhone 8.

Is 64GB enough for iPhone SE? ›

Are 64GB enough for the iPhone SE (2022)? The short answer: yes, it is possible to survive with a 64GB iPhone SE if you're a casual user – the kind of user this phone is made for. 64 gigs are enough to comfortably hold an arsenal of popular apps, a small collection of mainstream games, and thousands of pictures.

Which is the best iPhone to buy in 2022? ›

Apple iPhone 14 Pro Max

It comes with every feature Apple offers, including the most capable cameras; the largest, brightest screen; and the biggest, longest-lasting battery. We gave the iPhone 14 Pro Max the highest review of any recent model. It's our Editors' Choice for 2022 iPhones.

Which is better iPhone SE or iPhone 8? ›

Performance, storage, and battery

The SE has Apple's A13 Bionic chip, while the iPhone 8 is powered by the A11 Bionic chip. That means the SE will be faster and smarter, thanks to its third-generation Neural Engine.

Why is it called iPhone SE? ›

The first-generation iPhone SE (also known as iPhone SE 1 or iPhone SE 2016; SE is an initialism of Special Edition) is a smartphone that was designed, developed, and marketed by Apple Inc. It is part of the 9th generation of the iPhone alongside the higher-end iPhone 6S and 6S Plus.

Which iPhone is best value for money in 2022? ›

Best budget iPhone

The $430 2nd-generation iPhone SE released in 2022 is the least expensive iPhone you can buy. It's an excellent little inexpensive phone, but it comes with caveats. The iPhone SE is very top-heavy on performance — it runs on the same processor as the iPhone 14, so it has legs to last a long time.

Which iPhone is most popular? ›

But towards the end of 2021 and into 2022, the iPhone SE (2020), iPhone Xr, and the iPhone 11 started to dominate the list.
...
Top 10 Best-Selling Used iPhones in 2022.
Most Popular Used iPhonesStarting Prices
1. Apple iPhone 11$221
2. Apple iPhone Xr$169
3. Apple iPhone SE 2020$97
4. Apple iPhone 12$272
6 more rows
Jan 4, 2023

Which iPhone should i buy in 2023? ›

Best iPhone (January 2023): The New Apple iPhone 14 brings fresh appeal but the older versions including iPhone 13, iPhone 12, and iPhone SE are just as compelling to buy.

What year will the iPhone SE stop updating? ›

How long will my iPhone be supported?
ModelRelease dateDiscontinuation date
iPhone SE (3rd generation)Mar 18, 2022In production
iPhone 14Sep 16, 2022In production
iPhone 14 PlusOct 7, 2022In production
iPhone 14 Pro / 14 Pro MaxSep 16, 2022In production
24 more rows
Sep 30, 2022

Will iPhone SE 2022 price drop? ›

iPhone SE 3rd Gen 2022 prices start at $170 and cost $269 on average as of January 2023. iPhone SE 3rd Gen 2022 prices will continue to get cheaper over time. Apple phones hold their value well, but prices will continue to drop as time passes and new models are announced.

Is iPhone SE 4 coming? ›

Apple iPhone SE 4 Expected to be launched on Jan 19, 2023. This is 64 GB internal storage base variant of Apple iPhone SE 4 which is expected to available in Black, Gold colour. Reputable Apple analyst Ming-Chi Kuo says Apple reportedly does not plan to launch iPhone SE 4 next year. Here s everything you need to know.

How long will a iPhone last? ›

For most users, this represents approximately two years of use, which is why most people believe that the lifespan of a phone is two years. However when it comes to iPhones, you can expect between three to five years (maybe more) with proper care.

Where is the cheapest place to buy iPhone? ›

USA. The USA market is ubiquitously the least expensive for any iPhone in the world. Starting with the iPhone 14, you can get it in the US starting at around Rs 66,000. The iPhone 14 Plus starts at around Rs 73,500, while the iPhone 14 Pro starts at around Rs 79,900.

Will iPhone SE work on 5G? ›

Apart from Apple's A15 Bionic chip, one of the main selling points of the iPhone SE 3 is 5G support. Indeed, this affordable phone can take advantage of 5G networks if you live in a supported region.

Does iPhone SE have 5G? ›

Apple announces the new iPhone SE: a powerful smartphone in an iconic design. The next-generation iPhone SE is a powerful new iPhone in an iconic design, featuring the A15 Bionic chip and 5G.

How many years can iPhone SE last? ›

This smartphone has been made to last, as Apple's constant iOS updates and support means this device will keep running for at least another four to five years.

How long should an iPhone SE last? ›

When it comes to battery life, the iPhone SE has better battery performance than the prior model because of the A15 chip. The battery lasts for 15 hours when watching videos, 10 hours when streaming videos, and 50 hours when listening to audio.

How long is the iPhone SE lifespan? ›

7 years after the end of production they are considered "obsolete" and no longer eligible for any hardware support.

Will iPhone SE stop working soon? ›

Video: Watch Everything Announced at Apple's WWDC 2022 Event

This means any phones introduced in 2016 or earlier, including the iPhone 6S, iPhone SE and iPhone 7, won't be getting Apple software updates anymore. It's not an unexpected move, given that the company regularly retires software support on older devices.

Is iPhone SE an old iPhone? ›

It is part of the 9th generation of the iPhone alongside the higher-end iPhone 6S and 6S Plus. It was introduced on March 21, 2016, with pre-orders beginning on March 24, 2016, and was officially released on March 31, 2016, alongside the 9.7-inch iPad Pro.

How much does an iPhone SE battery replacement cost? ›

iPhone SE Battery Replacement Cost

Replacing the battery is covered under AppleCare, and it won't cost you anything more than a trip to the Apple Store. If your iPhone isn't under warranty and you didn't extend AppleCare services, battery replacement from Apple costs $79.

Is an iPhone SE good enough? ›

Yes. The iPhone SE (2022) has the performance and lastability of more expensive iPhone models, a decent camera, and is the smallest, most portable iPhone you can buy.

Can I overcharge my iPhone SE? ›

The short answer is no, you can't overcharge your phone, but the full picture is a little more complicated than that. Modern smartphones have optimized batteries that will stop drawing power once they reach 100 percent.

Which iPhone will last the longest? ›

All the latest iPhones ranked for battery life
RankModelBattery life (Hours)
1iPhone 13 Pro Max9hrs 52mins
2iPhone 11 pro Max8hrs 29mins
3iPhone 13 Pro8hr 17Mins
4iPhone 137hr 45mins
7 more rows
Jun 30, 2022

At what percentage should I unplug my iPhone? ›

Do not fully charge or fully discharge your device's battery — charge it to around 50 percent. If you store a device when its battery is fully discharged, the battery could fall into a deep discharge state, which renders it incapable of holding a charge.

Will iPhone SE work with 5G? ›

Apart from Apple's A15 Bionic chip, one of the main selling points of the iPhone SE 3 is 5G support. Indeed, this affordable phone can take advantage of 5G networks if you live in a supported region.

What's the oldest iPhone that still works in 2022? ›

Until iOS 16 was released in September 2022, a used iPhone 6S was still able to run the most recent Apple mobile operating system: iOS 15. It is the oldest iPhone to receive the iOS 15 update (the iPhone 6 is stuck on the last version of iOS 12).

Which iPhones will be obsolete in 2022? ›

Tech giant Apple, which introduced the iPhone of 2022 in September, will soon be marking the iPhone 5c as an obsolete product by next month. Once marked as obsolete, Apple will stop providing certain repairs for the iPhone 5c and may depend on part availability.

Which old iPhone is worth buying in 2022? ›

Even at two years old, the iPhone 12 still holds up very well today, with its Apple A14 Bionic still holding up very well in late 2022.

Videos

1. Vilken iPhone 13 ska man välja?
(Feber)
2. Why You Should Skip the iPhone 14...
(Unbox Therapy)
3. Nothing Phone (1) Review - ACTUALLY Better than iPhone?
(Mrwhosetheboss)
4. iPhone 14 Apple September Event FINAL BOMBSHELL Leaks! 🤯
(Max Tech)
5. ÄR NYA AIRPODS MAX VÄRDA 6695kr?! *GALET!!*
(Anis Don Demina)
6. TESTAR "AIRPODS" FÖR UNDER 1000KR?! *HAPPY PLUGS, URBANISTA OSV*
(Anis Don Demina)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated: 03/19/2023

Views: 6422

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.