Test: Iphone 14 – en Iphone för folket (2023)

Testad produkt: Iphone 14 / Plus
Pris iphone 14:11 490 kronor hos Amazon Sverige (128 GB)
Pris iphone 14 Plus: Kostar 12 742 kronor hos ComputerSalg (128 GB)

2022-10-12: Testet uppdaterad med mer information om Iphone 14 Plus

Det är nästan så att vi tycker synd om Iphone 14, den ”enklare” modellen i Apples nya Iphone-serie. Har den fått ny processor? Nä. Promotion skärm? Nope. Alltid på skärm? Knappast. Dynamic Island? Nej! Är det en dålig telefon? Nej, inte alls.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Se Iphone 14 som en uppgradering av förra årets Iphone 13 Pro, fast till ett lägre ingångspris, med aningen färre avancerade funktioner och du kommer att bli nöjd med ditt köp. Stirra dig inte blind på att den har förra årets processor, den är ändå snabbare än nästan alla Android-telefoner som släpps idag.

Positivt

  • Bra kameror
  • Action Mode!
  • Filmar i 4k
  • Snabb
  • IOS 16
(Video) Iphone 14: vi testar telefonen för folket

Test: Iphone Pro och Pro Max – lite bättre, mycket dyrare

Iphone 14 är på de flesta sätt en bra telefon, som dessvärre hamnar i skuggan av de nya Pro-modellernas spejsiga funktioner som alltid på-skärm och Dynamic Island. I princip är det här en Iphone 13 Pro, som finns i två versioner: en med 6,1-tumsskärm, som vi testar här, och en större modell, Plus, som 6,7-tumsskärm. Istället har Iphone Mini fått uppsöka de sälla jaktmarkerna.

Utseendemässigt är det inte mycket att orda om. Två kameror på baksidan, en selfie-kamera gömd i den välbekanta flärpen i skärmens övre kant. Ser i princip ut som förra årets modell. Telefonen finns i fem färger: blå (den vi testar), lila, midnatt (svart), stjärnglans och röd.

Läs också: Här är Iphone 14 billigast – vi jämför operatörerna

Om vi skulle rangordna efter färg tycker vi att den lila och svarta är klart snyggast. Fulast är den blå, som ger undertecknad flashbacks till ett par fula och stickiga nylonshorts med samma färg mina föräldrar tvingade på mig någon gång under 1960-talet. Måhända därför färgen inte är särskilt tilltalande.

(Video) Test av iPhone 14 – den stora nyheten som inte syns

Test: Iphone 14 – en Iphone för folket (1)

Krispig oled

Skärmen är en ljusstark Super Retina XDR oled-skärm. Den är inte lika ljusstark som Pro-modellerna, men kan pressas upp till 1 200 nits vid behov. Den har dock inte dynamisk frekvensuppdatering. Är det avgörande för ett köp? Inte alls. Hur du än vänder och vrider på det är det en bra skärm med krispiga färger och kontrast. Upplösningen på den testade modellen är 2 532 x 1 170 och har ett kontrastförhållande på 2 000 000:1.

Läs även: 11 snygga skal som skyddar din nya Iphone 14

Test: Iphone 14 – en Iphone för folket (2)

Den har stöd för Dolby Vision, hdr 10 och hlg. Filmer ser alltså alldeles utmärkta ut på den, likaså bilder. Saknar vi dynamisk skärmuppdatering? Nja, om du inte har haft det tidigare kommer du inte ens att tänka på det. Den har dock begåvats med Truetone, som ställer in färgdjup och styrka efter belysningen i rummet.

Test: Iphone 14 – en Iphone för folket (3)

Varför ska du köpa Iphone 14 Plus?

Säg att du gillar större telefoner men inte behöver all kräm och lull lull som finns i pro-modellerna, då är Iphone 14 Plus telefonen för dig, med sin 6,7-tums skärm med upplösningen 2 278 x 1 284.Visserligen får du inte heller en skärm med dynamisk frekvensuppdatering. Men du får en skärm som trots allt kan visa mer information. Den är också ypperlig om du behöver ha ett större typsnitt, men inte vill gå miste om meddelande-trådar eller liknande.

Test: Iphone 14 – en Iphone för folket (4)

Du får exempelvis mer arbetsyta för att redigera bilder i appen med samma namn. För att inte tala om du gillar att konsumera media på din telefon.

Nya kameror

Den största förbättringen som Iphone 14 har fått är kamerorna. Det finns en ny huvudkamera, dock inte på 48 megapixel, utan en ny 12 megapixel. Men den har större bländare, får hjälp av Apples nya ”photonic engine”, som tillsammans med A15 Bionic fixar och trixar, och tar bättre foton i mörker. Den nya sensorn gör också att kameran är mycket snabbare och kan fånga rörelse utan att fotot blir suddigt.

Läs även: 11 snygga skal som skyddar din nya Iphone 14

Test: Iphone 14 – en Iphone för folket (5)

Kameran har också ”Smart HDR 4”, som renderar varje person i en gruppbild individuellt, vilket ger bättre färger, kontrast och ljus individuellt för personerna i bilden.

(Video) iPhone 14 - Svenska

Test: Apple Watch Series 8 – fokus på träning och hälsa

Dessvärre får du ingen optisk zoom. Det går att zooma ut 0,5, men ska du zooma in är det digital zoom som gäller. Snålt tycker vi. Visst tar den bra bilder, men digital zoom i en telefon som kostar från 12 000 kronor känns inte särskilt generöst.

Test: Iphone 14 – en Iphone för folket (6)
Test: Iphone 14 – en Iphone för folket (7)

Kameran klarar inte heller av att ta lika bra makrobilder som Pro-modellerna gör.

På videosidan ser det definitivt ljusare ut. Iphone 14 kan spela in i 4k med 60 fps och hdr. Även den här telefonen klarar Cinematic Mode 4k med 30 fps. Selfie-kameran? Jo, den grejar också det. Och liksom sina storasyskon i Pro-familjen har den begåvats med superba Action Mode, som stabiliserar videoklipp ruskigt bra.

Batteritid

Om din högsta prioritet är batteritid, då är det Iphone 14 Plus med 6,7-tumsskärm du vill ha. Enligt Apple har Iphone 14 Plus den bästa batteritiden någonsin av alla Iphones. Anledningen är enkel, den rymmer ett större batteri och har förra årets processor. Para detta med djup integration av hårdvara och mjukvara och du har ett batteri som faktiskt räcker hela dagen, såvida du inte ska spela grafiktunga spel dagarna i ända.

Test: Iphone 14 – en Iphone för folket (8)

Men i sann Apple-stil får vi inte veta hur många timmar det innebär och syntetiska batteritest är inte heller rättvisande, men nog har den batteri som räcker hela dagen.

Telefonen kan också ringa via satellit om du befinner dig i en nödsituation. Dock fungerar tjänsten för tillfället enbart i USA och Kanada. Men en telefon inköpt i Sverige kan ringa via satellit redan idag om du befinner dig i Nordamerika.

Läs även vårt test av Iphone 14 Pro och Pro Max!

(Video) iPhone 14 Pro Long Term Review - Worth it??

I den här telefonen sitter förra årets chipp, A15 Bionic. Ett chipp som i flera fall fortfarande är snabbare än de som sitter i årets Android-telefoner. Den enklare versionen av Iphone 13 hade fyra grafikkärnor, Iphone 14 har fem. Du får således bra med krut i telefonen för att kunna spela grafikkrävande spel. Effekterna gränssnittet och skrollande på sidor flyter på hur smidigt som helst.

Test: Iphone 14 – en Iphone för folket (9)

I ett spel som War Robots, ett mmo med krävande grafik, flyter effekter och grafik på utan några som helst problem samt utan att telefonen blir löjligt varm.

Telefonen har också Apples nya ”crash detection” som känner av om du skulle råka ut för en bilolycka. Om så skulle ske, vilket vi hoppas inte sker, ringer telefonen automatiskt 112.

Sammanfattningsvis kan vi säga att det här är en blygsam uppgradering av Iphone 13 Pro, som dock kostar 1 000 kronor mindre än ingångsmodellen av vad Iphone 13 Pro gjorde. Det är en habil telefon som är alldeles perfekt för majoriteten av alla användare. Visst, du kan inte plåta i raw-format eller filma i Apple ProRes, men hur många av oss behöver egentligen göra det?

Iphone 14 och 14 Plus är två telefoner som delvis fyller samma behov, där den ena är större och har bättre batteritid och den andra har ett smidigare format. Oavsett vilken du väljer får du en riktigt bra allround-telefon vars prestanda fortfarande slår de senaste Android-telefonerna.

SpecifikationerProduktnamn: Iphone 14 och 14 PlusTestad: September 2022

Tillverkare: Apple
Systemkrets: A15 Bionic
Minne: 6 GB
Lagring: 128/256/512 GB
Skärm: 6,1 tum Super Retina XDR, 2 532 x 1 170 bildpunkter, 460 ppi. Plus: 6,7 tum Super Retina XDR,2 278 x 1 284 bildpunkter, 460 ppi.
Kameror:12 + 12 megapixel. 12 megapixel selfie
Anslutningar: Lightning
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.3, nfc.
Operativsystem: IOS 16
Övrigt: Dubbla sim, Face ID, vattentålig (ip68)
Batteri: 20 timmar kontinuerlig videouppspelning (6,1-tum) respektive 26 timmar (6,7 tum)
Storlek: 14,6 x 7,15 x 7,80 centimeter respektive 16,08 x 7,81 x 7,80
Vikt: 172 respektive 203 gram
Pris iphone 14: 11 490 kronor hos Amazon Sverige (128 GB)
Pris iphone 14 Plus: Kostar 12 742 kronor hos ComputerSalg (128 GB)

Benhmarks
Antutu Benchmark:
851 694
Geekbench 5: 4 695
Geekbench 5, en kärna: 1 746
Geekbench Compute: 12 677
3dmark Wild Life Extreme: 2 784
3dmark Wild Life Unlimited: 2 535
Läshastighet, lagring: 949 MB/s
Skrivhastighet, lagring: 1 416 MB/s

FAQs

How will the iPhone 14 be better than the iPhone 13? ›

The big difference between the two iPhones is the improved camera capabilities in the iPhone 14, which include better (faster) low light photography and the Action Mode. The Action Mode is definitely the marquee feature and one many people are likely to use, unlike the Cinematic Mode that arrived with the iPhone 13.

How do I activate FaceTime on my iPhone 14? ›

Go to Settings and tap Cellular or tap Mobile Data, then turn on FaceTime. If you're using an iPad, you might see Settings > Cellular Data. Go to Settings > FaceTime and make sure that FaceTime is on. If you see "Waiting for Activation," turn FaceTime off and then on again.

Does iPhone 14 have problems? ›

Now another major problem has struck owners. Out of nowhere, large numbers of iPhone 14 Pro and iPhone 14 Pro Max owners have suddenly started reporting horizontal lines appearing across their phone screens. Apple has confirmed the problem, but there is currently no fix.

What is special about the iPhone 14? ›

iPhone 14 has the same superspeedy chip that's in iPhone 13 Pro. A15 Bionic, with a 5‑core GPU, powers all the latest features and makes graphically intense games and AR apps feel ultrafluid. An updated internal design delivers better thermal efficiency, so you can stay in the action longer.

Is iPhone 14 worth buying? ›

In this case, the value offered for the price will still make the device a viable purchase. Considering its specifications and overall value, it can confidently be said that the iPhone 14 will remain a reliable option throughout the year.

Is it worth upgrading iPhone 13 to 14? ›

The iPhone 14 lineup introduces new features such as car-crash detection, the removal of the physical SIM card for US phones, and enhanced cameras on the rear and front. Despite those changes, iPhone 14 isn't different enough to justify upgrading from the iPhone 13.

Does iPhone 14 have FaceTime? ›

Select the Contacts tab, then select the desired contact. To make a FaceTime video or audio call, select the Video or Phone icon next to FaceTime.

How much data does FaceTime use per hour? ›

On average, FaceTime uses just over 3MB of data per minute*, which adds up to about 200MB per hour.

Do I need a SIM card to activate FaceTime? ›

No matter your SIM card is data or cellular, or even you don't have SIM card, you can use facetime as long as your device can connect to Internet. Where did you get your information regarding not needing a SIM card?

What are the problems with the new iPhone 14? ›

As expected, the iPhone 14 has battery life, connectivity, and display quality problems. There have also been reports of software issues, such as iMessage not working and the camera app crashing. You're not alone if you've had issues with your iPhone 14.

Which is the best iPhone to buy in 2022? ›

Apple iPhone 14 Pro Max

It comes with every feature Apple offers, including the most capable cameras; the largest, brightest screen; and the biggest, longest-lasting battery. We gave the iPhone 14 Pro Max the highest review of any recent model. It's our Editors' Choice for 2022 iPhones.

Is iPhone 14 waterproof? ›

The iPhone 14 is splash-resistant and water-resistant and holds the same International Electrotechnical Commission (IEC) IP68 rating as its predecessors 12 and 13. IP ratings are the standard ratings for consumer electronics.

How much will the iPhone 14 cost? ›

How much the iPhone 14 costs. There are three options when it comes to picking up the base iPhone 14, depending on how much internal storage space you want. The iPhone 14 is offered with 128GB, 256GB, and 512GB for $799, $899, and $1,099, respectively.

What will the iPhone 14 look like when it comes out? ›

The 6.1 and 6.7-inch iPhone 14 Pro models look like the iPhone 13 Pro models with flat edges, stainless steel enclosure, a textured matte glass back, IP68 water resistance, and a Ceramic Shield-protected display, but the camera bumps are larger to accommodate new lenses, and the display has also changed.

Should i buy iPhone 14 or 14 Plus? ›

Apple iPhone 14 Plus: Should you buy? Yes, if you are looking for an iPhone with a big screen, and don't have the budget or need a Pro variant. The iPhone 14 Plus does not disappoint when it comes to camera and battery, and it manages to hold its own against the best in the business.

Which iPhone 14 is better? ›

We've tested the battery performance of all of the iPhone 14 models and the iPhone 14 Plus comes out on top, with the iPhone 14 Pro Max following behind. The iPhone 14 Plus is excellent in this department so if you're after big screen and big battery, it's a great option.

How much is a iPhone 15? ›

How much can iPhone 15 cost? According to the report, the iPhone 15 may start at $799, while the iPhone 15 Plus may start at $899. The iPhone 15 Pro and iPhone 15 Ultra may start at $1,099 and $1,199, respectively.

Which is better iPhone 13 Pro or iPhone 14? ›

- The iPhone 14 Plus has the bigger display here, at 6.7-inches and uses a bright OLED panel. However, the iPhone 13 Pro has the nicer ProMotion OLED panel that can vary the refresh rate between 10Hz and 120Hz. Hence, despite being smaller at 6.1-inches, the iPhone 13 Pro is a better bet for display nerds.

What is difference between iPhone 13 and iPhone 14? ›

Comparing the iPhone 13 and iPhone 14

Nevertheless, the ‌iPhone 14‌ still offers a number of upgrades, such as an additional GPU core, Emergency SOS via satellite, the Photonic Engine, and Action Mode.

Why can't I receive FaceTime calls on my new iPhone 14? ›

If you have an issue with Messages or FaceTime after setting up your new iPhone. iMessage and FaceTime might not complete activation on iPhone 14 and iPhone 14 Pro. Update to the latest version of iOS to address the issue.

Will iPhone 14 have Touch ID and Face ID? ›

There is no fingerprint sensor on any version of the iPhone 14. Whether you buy the iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, or iPhone 14 Pro Max, you'll only find Face ID — no Touch ID fingerprint sensor.

Does iPhone 14 have earphones? ›

As part of our efforts to reach carbon neutrality by 2030, iPhone 14 Pro and iPhone 14 Pro Max do not include a power adapter or EarPods. Included in the box is a USB‑C to Lightning Cable that supports fast charging and is compatible with USB‑C power adapters and computer ports.

Who pays for a FaceTime call? ›

You have to pay because you are using your carrier network to make a FaceTime call. Wi-Fi is free, so the caller does not have to pay. If you are using 3G, your cellular data allowance will be used.

Does FaceTime use data if you are on Wi-Fi? ›

FaceTime calls do use data if you're connected to cellular internet. You can save data by connecting to Wi-Fi before making FaceTime calls.

Does FaceTime use your phone number? ›

If you're using an iPhone, FaceTime automatically registers your phone number. If you're using an iPhone or iPad, you can register your email address: Open Settings. Tap FaceTime, then tap Use your Apple ID for FaceTime.

Can FaceTime be used without a phone number? ›

To make a FaceTime call, you need the person's phone number or registered email address.

How much does it cost to activate FaceTime? ›

Hence, it is highly recommended that you activate iMessage and Facetime services using your Apple ID. However, there will be no charges for successful activation of iMessage or FaceTime via your Apple device using your Apple ID. 3.

Is it better to buy iPhone 13 or wait for 14? ›

Price drop: If your phone is broken or suddenly not working, and you've been looking to upgrade to a premium device, buying the iPhone 13 outright is a no brainer. But if you can hold on for a few more months, either wait for the iPhone 14 to hit the stores or wait for Apple to drop the price of the iPhone 13 further.

Is iPhone 14 camera better than iPhone 13? ›

On the hardware front, the biggest change between the two phones is the 14 Pro's new 48-megapixel sensor on the main wide camera that's also physically larger than the older iPhone, which makes just as much of a difference to photo quality as the increase in megapixels.

Will the iPhone 13 price drop when the 14 comes out? ›

Apple typically drops the pricing of its current generation iPhones when the next generation is released, so you'll almost certainly be able to buy an iPhone 13 for $699 after September 7 compared to the $799 retail price it has today.

What is the best iPhone to get? ›

What is the best iPhone? After weighing all the available models and options, the iPhone 14 Pro Max stands tall as the best iPhone overall. It features the latest A16 Bionic processor, the best iPhone camera system to date, and a dynamic design that laps even last year's lineup.

How much will the iPhone 14 Pro cost? ›

It offers the same three storage options as the iPhone 14 and 14 Plus, however, it adds a 1TB option to mix as well. The iPhone 14 Pro costs $999 for 128GB, $1,099 for 256GB, $1,299 for 512GB, and $1,499 for 1TB.

Is it worth waiting for the iPhone 14 to come out? ›

In fact, with the ‌iPhone 14 Pro‌ delays and rumors of some very enticing features for the high-end iPhone 15 models, you may just want to wait until September 2023 to upgrade.

Which iPhone should i buy in 2022? ›

Best affordable iPhone for most people: iPhone 12

If saving a bit of money is your goal — but you also don't want the really outdated iPhone SE — then the iPhone 12 is a good choice. Even at two years old, the iPhone 12 still holds up very well today, with its Apple A14 Bionic still holding up very well in late 2022.

What iPhone 14 has the best camera? ›

The iPhone 14 Pro shoots excellent videos

All the improvements to the cameras and processing also make videos look even better. Apple made it so that Cinematic mode can now record in 4K and at 24 frames per second. There's a new video image-stabilization tool, called Action mode.

Will iPhone 14 have better front camera? ›

With a DXOMARK Selfie score of 145, the Apple iPhone 14 Pro achieves a new top score in our front camera ranking, surpassing the Huawei P50 Pro by one point. This latest version of Apple´s TrueDepth camera now comes with an autofocus system and a faster aperture (f/1.9 compared to f/2.2 on the previous models).

Is iPhone 15 coming out? ›

The iPhone 15 family is expected to arrive in mid to late September 2023 in four different models, just like the iPhone 14 series before it. First we have the 6.1-inch iPhone 15, the most affordable model. Then comes the larger, 6.7-inch iPhone 15 Plus with a bigger battery.

What is the latest price of iPhone 14? ›

iPhone 14 price in India starts from ₹ 72,999. The lowest price of iPhone 14 is ₹ 72,999 at Amazon on 22nd January 2023.

What is the cheapest iPhone to buy? ›

The iPhone SE is the absolutely cheapest iPhone you can buy new at $429. Despite rocking an old design that's been around since the iPhone 6, this handset features Apple's latest A15 Bionic chip. That means this phone is lightning-fast, can play every Apple Arcade game with ease, and will connect to 5G networks.

Videos

1. Test av Apple iPhone 14 Pro – exceptionellt bra|+ LIVE Q&A
(NordicHardware)
2. En snabb titt på nya iPhone 14 och iPhone 14 Plus
(Feber)
3. Test av Apple iPhone 14 Pro Max – lite mer bäst|+ LIVE Q&A
(NordicHardware)
4. iPhone 14 Pro Camera is BAD? (vs Pixel 7 Pro & S22 Ultra!)
(Max Tech)
5. 3 Tips For Using iPhone 14 Pro E-Sim When Traveling (Works On Android Too)
(Jonathan Casey)
6. ÄR APPLES NYA IPHONE VÄRD 10.000-20.000KR?!
(Anis Don Demina)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated: 03/09/2023

Views: 6424

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.